Seminar: dr. Avi Goren Bar – Expressive Arts Therapy (9.6.2016, Gimnazija Šentvid)

13506988-708413729298525-546917581087459615-n_orig

Image 1 of 7

V Juniju smo v društvu organizirali seminar o Terapiji z ekspresivno umetnostjo, ki ga je vodil dr. Avi Goren Bar, priznan izraelski psihoterapevt.

Terapija z ekspresivno umetnostjo je zanimiva in primerna za vso populacijo: zelo je uporabna pri delu z otroki (tudi pri težjih motnjah) ter pri delu z adolescenti (poudarek je lahko na ustvarjanju in ne na pogovoru). Vsekakor pa je umetnost v terapiji fantastična sublimacija za vse vrste travm in kriz.

Dr. Avi Goren Bar Ph.D. je klinični in izobraževalni psiholog, zelo izkušen terapevt, gestalt terapevt, certificiran in registriran terapevt, nadzornik ter supervizor za intermodalno ekspresivno terapijo in mojster »Expressive Arts Therapy« ter psihodinamične terapije. Med leti 1980 – 2000 je bil dr. Avi Goren-Bar docent in višji predavatelj na Lesley University Cambridge, MA (USA) – program Pripadnost za intermodalno izrazno/ekspresivno terapijo. Predava tudi na Haifa University Izrael. Na podlagi svojih dolgoletnih bogatih izkušenj je razvil intenziven in visoko strukturiran certificiran program, CEAT »Clinical Expressive Arts Therapy«. Specializiral je tudi poslovni » Jungian Coaching «, jungovski coaching v podjetjih in organizacijah, kjer uporablja jungovsko psihologijo, gestalt terapijo in ekspresivno intermodalno tehniko.

Za razliko od običajne psihoterapije, ker dialog poteka med terapevtom in klientom, se pri terapiji z umetnostjo dialog razvija v strukturi trikotnika: med klientom/ustvarjalcem, terapevtom/opazovalcem in umetniških izdelkom, ki predstavlja nove poti do sprememb, zdravljenja in olajšanja.  Terapija z umetnostjo oz. umetnostna terapija temelji na prepričanju, da je vsakdo sposoben in zmožen ustvariti pomenljiv umetniški izdelek, ki je klientu vedno v pomoč. Ekspresivna umetnost potrebuje malo tehničnega znanja in veliko čustvenega vložka. Vsa srečanja in skupine so zastavljene tako, da se jih lahko udeleži kdorkoli, ne glede na njegov umetniški talent ali predhodne izkušnje z umetniškega področja. Terapevt pomaga klientu pri ustvarjanju, nato pa skupaj, brez obsojanja in kritike, opazujeta izdelek. Klient je tisti, ki je strokovnjak v interpretaciji svojega umetniškega izdelka in, ki mu skozi refleksijo podari globlji pomen ter s tem razkrije svoje vire. Taka analiza pripomore k poglobljeni pozornosti na vsebino izdelka in se dotakne klienta. Slike, barve, gibi, oblike nimajo nobenega drugega pomena, kot tistega, ki ga razloži klient. Kot dejavnosti za umetnostno terapijo se lahko uporabi glasbo, slikanje, risanje, igro, pisanje, pripovedovanje zgodb, naravo, gibanje in ples ali pa kombinacijo zgoraj naštetih. Raznolikost dejavnosti pripomore k investiciji različnih čustev in prebujenih občutkov v interpretacijo umetniškega dela, ki je zato še bolj poglobljena in pomenljivejša. 
Zdravilen učinek na klienta ima proces, ki steče ob refleksiji njegovega umetniškega dela. Čuten, občutljiv in čustven proces izdelave izdelka pa je zelo podoben načinu življenja.