Predavanje: Peter Topić – Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi (23.5.2016, Grand hotel Union)

V maju 2016 smo v Društvu študentov psihoterapije Slovenije organizirali predavanje na temo zasvojenosti s seksualnostjo v seksualni dobi. Srečanje je bilo organizirano v sodelovanju z Grand Hotel Union Ljubljana in je bilo brezplačno za vse obiskovalce. 

Predavanje je vodil Peter Topić, psihoterapevt, s specializacijo na področju zasvojenosti s seksualnostjo in travmami (Certified Sex Addiction Therapist), ki jo je zaključil v ZDA. Je ustanovitelj in direktor Inštituta za zasvojenosti in travme v Ljubljani in eden vodilnih strokovnjakov na področju kompulzivnega seksualnega vedenja in zasvojenosti v našem prostoru. To dokazuje s sistematičnim in jasnim povezovanjem dognanj sodobne nevroznanosti, kliničnih izkušenj in psihoterapije v svoji knjigi Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi: priročnik za strokovnjake, zasvojene in njihove družinske člane.
Spolnost je bila in najbrž vedno bo skrajno provokativna tema, ki bo burila duhove tako v laičnih kot strokovnih krogih. Živimo v družbi, ki je navkljub seksualnim revolucijam s spolnostjo še vedno skrajno obremenjena. Prežeta je z miti, polnimi predsodkov, seksizma, rasizma in homofobije ter s potrošniškim dojemanjem spolnosti. Seksualno kompulzivno vedenje je težava, s katero se vse pogosteje soočajo in rešitve zanjo iščejo strokovnjaki na področju duševnega zdravja po vsem svetu. Z razvojem tehnologije in interneta se soočamo s kopico novih izzivov tudi na področju spolnosti, čeprav je digitalna tehnologija v zmernih količinah le nepogrešljiv in pozitiven sestavni del življenja.

Tako kot obstaja veliko osebnih življenjskih slogov, obstaja tudi neskončno število življenjskih slogov na področju spolnosti. Preden lahko govorimo o zasvojenosti s seksualnostjo, moramo zelo dobro vedeti, kaj zasvojenost ni, predvsem pa moramo razumeti, da zasvojenost s seksualnostjo nima veliko skupnega s tem, kaj osebo vzburja, ali z dejstvoma, kako pogosto menjava partnerje in da ni monogamna, prav tako zasvojenosti ne opredeljuje spolna usmerjenost. Precej verjetneje gre za zasvojenost takrat, ko vedenje ni več v skladu z našimi vrednotami in prepričanji.

Na predavanju smo jasno opredelili zapleteno dinamiko zasvojenosti, povezano s seksualnostjo v dobi interneta in elektronskih naprav. Kadar ljudje pri prijateljih, družinskih članih ali javnih osebah opazijo kompulzivno in škodljivo vedenje, pogosto menijo, da je težava le v uživanju snovi oziroma v vedenjskih vzorcih. Za razumevanje katere koli zasvojenosti je zelo pomembno, da se zavedamo, da ne gre le za slabo navado, ki se je sčasoma razmahnila in negativno vpliva na življenje zasvojene osebe. Zasvojenost je eden najkompleksnejših in najbolj uničujočih fenomenov na področju duševnega zdravja, ki pogosto ne prizadene le zasvojene osebe, ampak vpliva na vso družino. Razumeti moramo razliko med nekom, ki v spolnosti išče užitek, in med osebo, ki postane z istimi užitki zasvojena. Za večino ljudi je spolnost nekaj lepega in si težko predstavljajo, da lahko preraste v zasvojenost, ki uničuje življenja.